Μουσικό αφιέρωμα στον Μ. Τόκα στη Τζια, Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ – ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Δήμητρα Σταθοπούλου

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023 στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στην Κόκκα στο Βουρκάρι μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα με αφορμή την συμπλήρωση 15 χρόνων από τον αδόκητο χαμό του. Σε αυτόν τον μοναδικό χώρο και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα μας ταξιδέψουν στην μουσική του Μάριου Τόκα ο σπουδαίος Δημήτρης Μπάσης και η εξαιρετική Δήμητρα Σταθοπούλου με την συμμετοχή λαϊκής ορχήστρας υπό την διεύθυνση και καλλιτεχνική επιμέλεια του μαέστρου Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

 

Το μουσικό ταξίδι – αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα και τις μελωδίες του θα δώσει μια ξεχωριστή μελωδική ατμόσφαιρα στις καλοκαιρινές βραδιές μας αφού τα τραγούδια που θα ακουστούν γράφτηκαν με αλήθεια, συναίσθημα και ψυχή. Τραγούδια εμπνευσμένα από τις χαρές, τις λύπες, τους αγώνες, τα προβλήματα, τους έρωτες. Ένα μουσικό αφιέρωμα γεμάτο μνήμες, νοσταλγία, αρώματα, εικόνες της Κύπρου και της Ελλάδας. Άλλωστε, ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε για τον Τόκα ότι «δημιουργεί έργα γνήσια ελληνικά» και ότι «οι μελωδίες του έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο το βράχο του Άθω».

 

Ο Τόκας μας έγραψε τραγούδια σταθμούς του ελληνικού πενταγράμμου που άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους στο χρόνο, όπως: «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Η εθνική μας μοναξιά», «Λαδάδικα», «Μια στάση εδώ», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Σαν τρελό φορτηγό», «Δίδυμα φεγγάρια», «Αννούλα του χιονιά», «Το σημάδι», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη» και πολλά πολλά άλλα. Μαζί με αυτά και τραγούδια που έχουν γραφτεί για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο, όπως «Η Δική μου Πατρίδα», «Πενταδάκτυλος», «Χαίρετε Αμμόχωστος», τραγούδια ελπίδας για επανένωση του νησιού με μια βιώσιμη και δίκαιη λύση.

 

Την ευθύνη της παραγωγής έχει η 360 entertainment, με την καθοριστική στήριξη της φιλικής οικογένειας Σ.Β. από τον Κούνδουρο και του ΔΗΜΟΥ ΚΕΑΣ. Ευχαριστούμε την Γεωργία Μαρτίνου για τη παραχώρηση του χώρου στην Κόκκα. Χορηγοί των ακτοπλοϊκών μεταφορών είναι οι εταιρίες TRITON FERRIES και η ΚΑΡΥΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ καθώς και το Πρακτορείο Κέας ΣΤΕΓΑΔΙ. Υποστηρικτής της συναυλίας είναι το κατάστημα AMARADO CONCEPT στην Ιουλίδα.

 

H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος Μάριος Τόκας και είναι με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.