Έκθεση Ζωγραφικής στην ΑΘΗΝΑ – Μάριος Τόκας “Εικαστικές Υμνωδίες” 2023

 

Έκθεση

ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ
“Εικαστικές Υμνωδίες”

Αγιογραφία

Σπίτι της Κύπρου | Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας
Ξενοφώντος 2Α
105 57 Αθήνα

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 20:00 – 22:00

Διάρκεια έκθεσης: 12 Δεκεμβρίου 2023 – 12 Ιανουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 10:00 – 18:00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 – 15:00

Συντονισμός: Μαρία Ραγιά

 

Έκθεση Αγιογραφίας
Μάριος Τόκας “Εικαστικές Υμνωδίες”

Παρουσίαση για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μιας άγνωστης μέχρι σήμερα πτυχής της δημιουργίας του Μάριου Τόκα: Τα ζωγραφικά του έργα.

Πρόκειται για έργα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της αγιογραφίας και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Λεμεσό της Κύπρου τον Δεκέμβριο του 2021 με την αρωγή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου. Τα έργα δεν ακολουθούν τους κανόνες και την τυπολογία της ορθόδοξης βυζαντινής αγιογραφικής παράδοσης. Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή αγιογραφίας, με έντονο το δημιουργικό ιδιοσυγκρασιακό στίγμα του καλλιτέχνη. Θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφισμένα πάνω σε παλιά ξύλα, σε καμβά και επάνω σε κομμάτια από μάρμαρο ή πέτρες.

Η συγκεκριμένη έκθεση έχει στόχο να φέρει στο φως το εικαστικό έργο ενός καταξιωμένου Κύπριου μουσικοσυνθέτη: του Μάριου Τόκα. Το περιεχόμενο της έκθεσης, η σύγχρονη, δηλαδή, προσέγγιση μιας παραδοσιακής τέχνης του τόπου μας – της βυζαντινής τέχνης – φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση ανάμεσα στην αγιογραφία και τη γενικότερη εικαστική έκφραση. Οι «αγιογραφίες» του Μάριου Τόκα δεν είναι αποτέλεσμα εφαρμογής συγκεκριμένης βυζαντινής τυπολογίας και τεχνικής αλλά η ελεύθερη κατάθεση προσωπικών θρησκευτικών αισθημάτων και συγκινήσεων. Η έκθεση θέτει ως εκ τούτου ένα σύγχρονο εικαστικό ερώτημα: Μπορεί η βυζαντινή εικονογραφία να αποτελέσει το κίνητρο και την απαρχή μιας προσωπικής αισθητικής εμπειρίας, ενός προσωπικού εικαστικού σύμπαντος, όπου το ιερό συναντά τα θρησκευτικά αισθήματα και συγκινήσεις του σύγχρονου ζωγράφου;

Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Δρ Ελένη Σ. Νικήτα, η οποία και έχει επιμεληθεί την έκθεση, «Η ενασχόληση του Μάριου Τόκα με τη ζωγραφική ήταν αποτέλεσμα μιας έμφυτης, δυνατής ανάγκης για έκφραση. Πρόκειται για μια πηγαία και αυθόρμητη καλλιτεχνική δημιουργία, απότοκο προσωπικών βιωμάτων και μιας βαθιάς αναζήτησης για επικοινωνία με το υπερβατικό, η οποία εκδηλώνεται τόσο στην εικαστική όσο και στη μουσική του παρακαταθήκη, κυρίως στη σύνθεσή του “Θεογεννήτωρ Μαρία”. Μολονότι δε ο ίδιος θεωρεί τη σχέση του με τη ζωγραφική ως μιας εντελώς προσωπική υπόθεση, η μελέτη της ολότητας του έργου του καταδεικνύει ότι εντάσσεται στο πλαίσιο πραγματώσεων σύγχρονων καλλιτεχνών για μια προσωπική επικοινωνία, ένα διάλογο με τη βυζαντινή εικονογραφία και την κατάθεση νέων προτάσεων, οι οποίες, φέροντας το στίγμα της ιδιοπροσωπίας, εισηγούνται μια νεοχριστιανική εικονογραφία του θείου».

Την έκθεση πλαισιώνει πολυσέλιδος πολυτελής κατάλογος με την γραφιστική επιμέλεια του γιου τού συνθέτη, Κώστα Τόκα.

 

Ξεφυλλίστε τον Κατάλογο της Έκθεσης: