ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΡΙΟΥ ΤΟΚΑ

Με αφορμή τη συναυλία που πραγματοποιείται στις 19/09/2019 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού εις μνήμη του Μάριου Τόκα, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Οποιαδήποτε εκδήλωση γίνεται, είτε στην Κύπρο, είτε στην Ελλάδα, για να τιμήσει τη μνήμη και το έργο του αείμνηστου πατέρα μας, Μάριου Τόκα, είναι καλοδεχούμενη από πλευράς της οικογένειάς του.

Ο Μάριος Τόκας ήταν πάντα περήφανος για την πατρίδα του και είχε στην καρδιά του πάντοτε την Κύπρο και την γενέτειρα του, τη Λεμεσό. Αυτή την αγάπη μετέδωσε και σε εμάς, που με τη σειρά μας θεωρούμε την Κύπρο πατρίδα μας.

Μετά τον αδόκητο θάνατο του Μάριου Τόκα, τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του έχουν μεταβιβαστεί, κατόπιν ολοκληρωθείσας διαδικασίας Διαχείρησης στα παιδιά του και στη σύζυγό του, οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί θεματοφύλακες του έργου του, της τιμής και του ονόματός του, όπως εκείνος επέλεξε.

Περαιτέρω, ως οικογένεια, προχωρήσαμε στη σύσταση στην Κύπρο του Ιδρύματος Μάριος Τόκας, με κύριο σκοπό να υπάρξει προστασία του πνευματικού του έργου και κεντρική διαχείριση των πνευματικών του δικαιωμάτων. Επιθυμία μας ήταν και είναι το Ίδρυμα Μάριος Τόκας να αποτελέσει το μοναδικό πυλώνα διαχείρισης του έργου του μουσικοσυνθέτη. Σκοπός μας είναι το Ίδρυμα να στελεχώσουν καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος και εκτιμητές του έργου του μουσικοσυνθέτη από την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίοι και θα διαχειρίζονται τα σχετικά δικαιώματα και θα αναλάβουν παράλληλα την πραγμάτωση όλων των δραστηριοτήτων που το αφορούν. Ήδη, στα πλαίσια της δράσης του Ιδρύματος, έχει γίνει τεράστιο έργο στο θέμα της ψηφιοποίησης όλων των πτυχών του έργου του Μάριου Τόκα, που παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα μας (mariostokas.com.cy), που λειτουργεί ήδη από το 2008.

Μετά το θάνατο του πατέρα μας προέκυψε – δυστυχώς – μία δυσάρεστη και αφιλόξενη κατάσταση με τον αδελφό του Μάριου Τόκα, κ. Νίκο Τόκα, ο οποίος, αφενός έχει προβεί σε μία πρωτοφανή επίθεση εναντίον των παιδιών, που ο Μάριος Τόκας ανέθρεψε με τις αξίες και τα πιστεύω του, και ο οποίος, αφετέρου, έχει μία διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο που πρέπει να τυγχάνουν διαχείρισης τα πνευματικά δικαιώματα του μεγάλου δημιουργού, τα οποία κληροδότησε σε εμάς με τη φυγή του.

Από το 2008 που «έφυγε» ο Μάριος Τόκας, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον κ. Νίκο Τόκα, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή και την συγκατάθεσή μας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η συναυλία που διοργανώνεται στις 19/09/2019 στη Λεμεσό, τυγχάνουν χορηγιών και σημαντικής οικονομικής στήριξης από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λεμεσού.

Ως οικογένεια, έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει την αντίθεση μας στον τρόπο που διοργανώνονται αυτές οι συναυλίες, τόσο προς την Προεδρία, το Κράτος όσο και προς το Δήμο Λεμεσού.

Κατανοούμε πλήρως ότι συγγενείς του πατέρα μας στην Κύπρο, και δη ο αδελφός του, θέλουν να τιμήσουν το έργο του. Ωστόσο, η ένσταση μας αφορά στο ότι οποιαδήποτε εκδήλωση διοργανώνεται και αφορά αποκλειστικά το έργο του Μάριου Τόκα (αφιέρωμα), θα πρέπει να γίνεται συγκροτημένα και σε συνεννόηση με την οικογένεια του και μέσα στα πλαίσια που θέτουν οι Νόμοι του Κράτους, ιδιαιτέρως όταν το όνομα του Μάριου Τόκα εμφανίζεται σε «έκτακτες» κρατικές επιχορηγήσεις, οι οποίες, εξ όσων γνωρίζουμε, αντιστοιχούν σε πολλές χιλιάδες Ευρώ και έχουν αδιευκρίνιστους παραλήπτες. Ως προς τούτο δε, έχουμε ήδη ζητήσει όπως διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο διαχύθηκαν τόσα χρόνια όλα αυτά τα χρηματικά ποσά, διότι βασική μας επιδίωξη και μοναδικό κίνητρο για εμάς είναι η πλήρης διαφάνεια ως προς χρηματικά ποσά που συνδέονται με το όνομά του πατέρα μας. Εξάλλου είναι γνωστό πως ο Μάριος Τόκας σε ολόκληρη την πορεία του ουδέποτε στηρίχθηκε σε δημόσιο χρήμα και δη με αδιαφάνεια.

Ανεξαρτήτως συγγένειας ή σχέσης οποιουδήποτε με οποιοδήποτε δημιουργό, θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει σεβασμός στους Νόμους που έχουν θεσπισθεί ακριβώς για να προστατεύουν το έργο και παρακαταθήκη των ανθρώπων του πνεύματος.

Για να μην υπάρχει αμφιβολία, ξεκαθαρίζουμε ότι κατανοούμε πλήρως την ανάγκη των χιλιάδων συμπατριωτών μας που τιμούν του έργο του Μάριου Τόκα και την επιθυμία τους να συμμετάσχουν σε συναυλίες και εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Αντιλαμβανόμαστε ότι ελαύνονται από αγνή αγάπη και σεβασμό. Για το λόγο αυτό, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε καταθέσει κατ’ επανάληψη πρόταση στον Δήμο Λεμεσού να αναλάβει εκείνος τη διοργάνωση συναυλίας μνήμης στον πατέρα μας, η οποία όμως απορρίφθηκε διά της εκκωφαντικής σιωπής του (Διαβάστε τις επιστολές που έχουμε αποστείλει προς το Δήμο Λεμεσού: 27-02-2019, 18-04-2019 και 24-06-2019).

Αναμέναμε, λοιπόν, από το Κυπριακό κράτος και τη Δημοτική Αρχή της Λεμεσού μία διαφορετική αντιμετώπιση από τη στιγμή που γνώριζαν και γνωρίζουν τις ενστάσεις μας. Αναμέναμε ότι θα προέβαιναν σε τέτοιους χειρισμούς που θα ήταν σε αρμονία με το εσωτερικό δίκαιο, την νομιμότητα και τα δικαιώματα των κληρονόμων. Αντί τούτου, προβαίνουν σε ενέργειες που δίνουν την εντύπωση ότι η συναυλία που θα γίνει στις 19/09/2019 διοργανώνεται από τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων του μουσικοσυνθέτη, κάτι που δεν είναι αληθές.

Πώς πρέπει να αισθανόμαστε όταν το ίδιο το κράτος και η δημοτική αρχή συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν το τρόπο; Γιατί υπάρχουν οι νόμοι και οι κανονισμοί, που ρυθμίζουν τα δικαιώματα των δημιουργών μετά θάνατον, αφού δεν ακολουθούνται από κανένα και ειδικά από τις αρμόδιες αρχές;

Η επιδίωξη μας με την παρούσα επιστολή είναι να ενημερώσουμε σχετικώς το κοινό ως προς τη θέση μας, μη επιθυμώντας αντιπαράθεση με κανένα και χωρίς κανένα άλλο κίνητρο.

Το έργο του πατέρα μας είναι κτήμα της Κύπρου και της Ελλάδας και, υπό αυτή την έννοια, ανήκει σε όλους. Ταυτόχρονα όμως, οι κληρονόμοι ή οι νόμιμοι διαχειριστές του δημιουργού έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να διαχειρίζονται με τον τρόπο που πιστεύουν οι ίδιοι, ή με τον τρόπο που ο ίδιος ο δημιουργός επιθυμούσε, το πνευματικό του έργο. Εκτός κι αν οι νόμοι υπάρχουν για να μην εφαρμόζονται και τα δικαιώματα για να καταπατώνται.

Ζητούμε λοιπόν τη συνεργασία όλων στα πλαίσια του Ιδρύματος Μάριος Τόκας, δεν αποκλείουμε κανένα, αλλά απαιτούμε σεβασμό, αφενός στην τιμή, το έργο και την οικογένεια του Μάριου Τόκα και, αφετέρου, στους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα παιδιά του Μάριου Τόκα,

Κώστας, Άγγελος και Χαρά Τόκα

 


 

Οι επιστολές προς τον Δήμο Λεμεσού: