Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του με την προϋπόθεση να αναφέρεται η πηγή.
Δεν επιτρέπεται η χρήση του από τρίτους χωρίς προηγούμενη άδεια των δικαιούχων.
Ένιωσε συγκλονισμένος από την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, την «Ρωμιοσύνη» και το «Ματχάουζεν» και αυτή η στιγμή αποτέλεσε και το έναυσμα για το δικό του ξεκίνημα στη μουσική. Τότε μαθητής ακόμα έκανε τις πρώτες συναυλίες του με δικά του τραγούδια σε στίχους Χικμέτ, Ρίτσου, Πιερίδη ,Γεφτουσιένκο , στα θέατρα “Ριάλτο” της Λεμεσού και “Οθέλλος” της Λευκωσίας. Ο Μάριος Τόκας έζησε και τις δυο φάσεις της τουρκικής εισβολής υπηρετώντας από την πρώτη γραμμή ως φαντάρος Απόσπασμα από συνέντευξη του Μ.Τόκα όπου μιλάει για την τουρκική εισβολή Συμμετείχαν οι Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Δημήτρης Μητροπάνος, Αντώνης Καλογιάννης, Διονύσης Θεοδόσης, K. Χατζηχριστοδούλου, Γιούλη Τσίρου, Δημήτρης Κάσσαρης, και η Φωτεινή Σαββατιανού. Η βραδιά, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις, όπως κάποια από τα τραγούδια του κύκλου «Τραγούδια της παρέας» με τον Δημήτρη Μητροπάνο που μέχρι τότε δεν είχαν συνεργαστεί δισκογραφικά (α’ εκτέλεση Μανώλης Μητσιάς, 1978), μια από τις πρώτες συναυλιακές παρουσιάσεις του τραγουδιού «Η δική μου η πατρίδα» , σε ποίηση της τουρκοκύπριας Νεσιέ Γιασίν κ.α. Η πρώτη συνάντηση επί σκηνής με τον Γιώργο Νταλάρα με μια μοναδική εκτέλεση του τραγουδιού “Δεν κλαίω” σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Δημήτρης Μητροπάνος – Η εθνική μας μοναξιά (1992) Κυκλοφόρησε από τη ΜΙΝΟΣ-EMI και την παραγωγή είχε ο Ηλίας Μπενέτος. Σε στίχους Κώστα Φασουλά. Ο Μίκης Θεοδωρακης προλογίζει το δίσκο: «Παρακολουθώ από χρόνια τη δουλειά του Μάριου Τόκα. Το ταλέντο του, την ευαισθησία του, τη σεμνή, διακριτική, “σιωπηλή” όμως πάντα σοβαρή παρουσία του στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Πάντα στηριγμένος στις ρίζες της μουσικής μας παράδοσης, πάντα εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας το έργο των συναδέλφων του μουσικών – προηγουμένων και συγχρόνων – δημιούργησε και δημιουργεί έργα γνήσια ελληνικά, όπως αυτό που κρατάμε τώρα στα χέρια μας. Οι μελωδίες του, έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο τον βράχο του Άθω. Αθήνα 25.3.98 Ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς. Στίχοι: Φ.Γράψας Περισσότερα εδώ Σε ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη – Φυσαρμόνικα παίζει ο Μάριος Τόκας Μεγάλος ΑΕΚτζης, παρακολουθούσε όλους τους αγώνες της ΑΕΚ μαζί με τα παιδιά του! Την ημέρα της μεγάλης του συναυλίας στο Ηρώδειο τον Οκτώβριο του 2002 η αγαπημένη του ομάδα υποδεχόταν την Ρεάλ Μαδρίτης στο “Νίκος Γκούμας” (με τελικό σκορ 3-3) και ο Μάριος Τόκας κατά τη διάρκεια της συναυλίας και ενώ ήταν στο πιάνο του είχε και την αγωνία να μαθαίνει τη διακύμανση του σκορ. Η αγάπη του για την ΑΕΚ και το ποδόσφαιρο ήταν συχνή αφορμή για πειράγματα με τους συνεργάτες του, κυρίως με τον Δημήτρη Μητροπάνο που ήταν “γαύρος”!
1972: Το έναυσμα για την μουσική του πορεία ήταν μια συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στη Λεμεσό
1974: Βίωσε όλη την αγριότητα του Αττίλα καθώς η τουρκική εισβολή τον βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.
Ο πρώτος του δίσκος στην ελληνική δισκογραφία το 1978
1981: Σταθμός στη μουσική διαδρομή του υπήρξε η γνωριμία του με τον ποιητή της ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο
Ο Γιάννης Ρίτσος του εμπιστεύθηκε δώδεκα ανέκδοτα ποιήματά του που κυκλοφόρησαν μελοποιημένα το με γενικό τίτλο «Πικραμένη μου γενιά» και ερμηνευτή το Λάκη Χαλκιά.
1982: Τα βοριαδάκια
1987: “Στη λεωφόρο της αγάπης” με Αλεξίου, Πάριο, Γαλάνη και Θεοδόση
1987: Έρχεται στη ζωή η μονάκριβη κόρη του Μάριου Τόκα, Χαρούλα
1988: Ο Μάριος Τόκας δίνει μια από τις μεγάλες του συναυλίες στο θέατρο του Λυκαβηττού
1989: Σαν τρελό φορτηγό
1990: Συναυλία του Μάριου Τόκα στην Αθήνα για τα 30 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας
1992: Η πρώτη δισκογραφική συνεργασία με τον Δημήτρη Μητροπάνο
1993: Δημήτρης Μητροπάνος και Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάνε τα “Δίδυμα Φεγγάρια”
1994: Η δεύτερη μεγάλη συνεργασία με τον Δημήτρη Μητροπάνο σε στίχους Φ. Γράψα
1997: Εκδίδεται ο πρώτος του δίσκος αφιερωμένος στην Κύπρο, μελοποιώντας σπουδαίους Κύπριους Αγωνιστές.
1998: Ο Μάριος Τόκας μελοποιεί θρησκευτικούς ύμνους του Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη.
Του εύχομαι κάθε επιτυχία.
Μίκης Θεοδωράκης»
1998: Ο Μάριος Τόκας γράφει για τους τίτλους της τηλεοπτικής σειράς “Βίος Ανθόσπαρτος”
1998: Σπάνιο ηχητικό με τη φωνή του Μάριου Τόκα στον “Κλόουν” του Άλκη Αλκαίου
1998: Κυκλοφορεί η μοναδική δισκογραφική δουλειά του με τον Γιώργο Νταλάρα αφιερωμένη στην Κύπρο.
2001: “Θέλω να πω” – Πασχάλης Τερζής
“Τζαι ποιοι κορούλλα μου, σ’ ετουρτζέψαν; Τζαι ποιοί, σου ‘κάμαν τουν το κακόν;”
2002: Πρώτη μεγάλη συναυλία του Μ. Τόκα στο Ηρώδειο με τη συμμετοχή μεγάλων τραγουδιστών όπως Μητροπάνος, Γλυκερία, Τερζής, Μητσιάς κ.α
Ο Μάριος Τόκας ήταν φίλαθλος της Α.Ε.Κ.
2003: Ζωντανή ηχογράφηση του έργου “Θεογεννήτωρ Μαρία από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη (Αυστρία) και τον Ιερό Ναό του Αγίου Μαρτίνου στη Μπρατισλάβα (Σλοβακία)
2005-2006: Ο Μάριος Τόκας συνεργάζεται με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) υπό τη Δ/νση του Σταύρου Ξαρχάκου, πραγματοποιώντας μεγάλες συναυλίες ανά την Ελλάδα και την Κύπρο.
2007: “Άσπρο Μαντήλι” – Η τελευταία δισκογραφική δουλεία του με τον Βασίλη Σκουλά
2008: Ξημερώματα Πάσχα, 27/4/2008 ο Μάριος Τόκας αφήνει την τελευταία του πνοή. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε Δημοσία Δαπάνη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του με την προϋπόθεση να αναφέρεται η πηγή.
Δεν επιτρέπεται η χρήση του από τρίτους χωρίς προηγούμενη άδεια των δικαιούχων.
www.mariostokas.com.cy
info@mariostokas.com.cy
+357 99 19 84 13
Copyright 2008-2020 mariostokas.com.cy - ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ 1954-2008| All Rights Reserved | Powered by Kostas Tokas