Ο Νταλάρας στα ανέκδοτα του Τόκα και άλλες ιστορίες…

4 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο του Μάριου Τόκα και δυο μήνες μετά την απρόσμενη φυγή του Δημήτρη Μητροπάνου, το Σάββατο 16 Ιουνίου κυκλοφορεί από τη Minos-Emi, μια συλλογή από ανέκδοτα τραγούδια του Μάριου Τόκα, ερμηνευμένα από τους Δημήτρη Μητροπάνο, Γιάννη Πάριο, Πασχάλη Τερζή και Γιάννη Κότσιρα. Το cd θα διανεμηθεί μαζί με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η οποία κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο. Η επιλογή των ανεκδότων τραγουδιών, που συμπληρώνονται από κάποια παλαιότερα, έγινε από τον, επί σειρά ετών, παραγωγό του Μάριου Τόκα και προσωπικό του φίλο Ηλία Μπενέτο, ενώ αρωγός στην προσπάθεια αυτή υπήρξε η σύζυγος του συνθέτη Αμαλία. Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2012 και τα τραγούδησαν, κατόπιν επιθυμίας του συνθέτη, οι σπουδαίοι ερμηνευτές που του χάρισαν μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες στη διάρκεια της καριέρας του. Με τον Γιάννη Κότσιρα μάλιστα ο Τόκας σχεδίαζε να συνεργαστεί… Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία τραγούδια που ερμηνεύει ο Δημήτρης Μητροπάνος, είναι και τα τελευταία που ηχογράφησε..

Ο δίσκος με τον τίτλο «Ήλιος κόκκινος» περιέχει 12 τραγούδια:
1) Της μοναξιάς οι σκλάβοι (Δημήτρης Μητροπάνος)
2) Ήλιος κόκκινος (Γιάννης Κότσιρας)
3) Αβάσταχτες οι νύχτες (Γιάννης Πάριος)
4) Θυμός (Πασχάλης Τερζής)
5) Υπάρχουν κάτι μελωδίες (Δημήτρης Μητροπάνος)
6) Κάνε το δάκρυ σου φιλί (Γιάννης Κότσιρας)
7) Ο μέγας έρωτας (Γιάννης Πάριος)
8) Δεν είμαι αγάπη κανενός (Πασχάλης Τερζής)
9) Γράψε μου κάτι (Δημήτρης Μητροπάνος)
10) Μες στα μάτια σου (Γιάννενα) (Γιάννης Κότσιρας)
11) Σταλιά – σταλιά (Γιάννης Πάριος)
12) Κράτησε με εδώ κοντά σου (Πασχάλης Τερζής)

Διαβάζοντας τους τίτλους των τραγουδιών διαπιστώνω πως ένα από αυτά είναι το «Κάνε το δάκρυ σου φιλί» με στίχους Γιώργου Ρουβέλα, το οποίο σχετίζεται με μια προσωπική μου ιστορία, που θα ήθελα να μεταφέρω, μαζί με ένα σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο. Ήταν το βράδυ της 6ης του Γενάρη του 2007, όταν σε μια παλιά και γραφική ταβέρνα της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνταν μια μεγάλη συνάντηση των μελών της κοινότητας της ανεπίσημης ιστοσελίδας των φίλων του Γιώργου Νταλάρα (www.dalaras.com/forum). Κάποια στιγμή, απαντώντας στον χτύπο του κινητού μου τηλεφώνου, άκουσα στην άλλη άκρη της γραμμής τον καλό φίλο Αποστόλη Γιαννακίδη να μου λέει: «Άκου αυτό!» Ήταν η φωνή του Γιώργου Νταλάρα από μια ηχογράφηση-ντοκουμέντο στο “Zoom”, στις 17 Δεκεμβρίου 1980 να ερμηνεύει το «Κάνε το δάκρυ σου φιλί». Το τραγούδι μόλις είχε αναρτηθεί στην ανεπίσημη ιστοσελίδα των φίλων του Νταλάρα από το μέλος του forum “Takis”, του οποίου τα ίχνη στο μέλλον εξαφανίσθηκαν… (Αν μας διαβάζει ας επικοινωνήσει μαζί μας).

Το γλέντι στην ταβέρνα σταμάτησε προσωρινά, αφού όλοι πλέον προσπαθούσαν να ακούσουν, μέσω ανοιχτής ακρόασης, τόσο αυτό το τραγούδι, όσο και αρκετά άλλα που είχαν αναρτηθεί από ηχογραφήσεις της συγκεκριμένης περιόδου.

Το «Κάνε το δάκρυ σου φιλί» δεν κυκλοφόρησε ποτέ με τη φωνή του Νταλάρα…

Ψάχνοντας περισσότερα στοιχεία γι’ αυτό, ανακάλυψα πως τελικά ηχογραφήθηκε το 1983 και κυκλοφόρησε από την Columbia με έναν τραγουδιστή, χωρίς μεγάλη δισκογραφική παρουσία, τον Γιάννη Λέφερη, σε ένα δίσκο ο οποίος πήρε τον τίτλο του από το συγκεκριμένο κομμάτι. Σε αυτή τη δουλειά υπήρχαν έξι τραγούδια του Μάριου Τόκα σε στίχους Γιώργου Ρουβέλα και Σαράντη Αλιβιζάτου και έξι σε μουσική Σάκη Τσιβγούλη και στίχους Γιώργου Ρουβέλα και Πάνου Φαλάρα. Λίγους μήνες μετά, χάρις στο αρχείο και την απλοχεριά του φίλου ραδιοφωνικού παραγωγού Σιδερή Πρίντεζη, τον οποίον ευχαριστώ ιδιαίτερα, το τραγούδι έφτασε στα αυτιά μου και έχετε την ευκαιρία να το ακούσετε –και στις δυο εκτελέσεις- στο ηχητικό που συνοδεύει το κείμενο…

Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου
13/06/2012

Πηγή: www.ogdoo.gr