Μίλτος Πασχαλίδης – Τραγούδια που ζούνε λαθραία (2017)

Μουσική: Μάριος Τόκας
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
Τραγούδι: Μίλτος Πασχαλίδης
Έτος: 2017
Εταιρία παραγωγής: Cobalt Music
Διεύθυνση Παραγωγής: Ηλίας Μπενέτος

1. Στις Ξερολιθιές
2. Ρωξάνη
3. Κλόουν
4. Κιφ
5. Το Τραγούδι Των Σειρήνων
6. Υπνόσακος
7. Ανεπίδοτο (συνοδεύει η Γιώτα Νέγκα)
8. Οι Έρωτες Του Δρόμου (συμμετέχει ο Μπάμπης Στόκας)
9. Σ’ Ένα Βουνό
10. Επίλογος

 

Γράφει σχετικά ο Μίλτος Πασχαλίδης στο σημείωμα του δίσκου:

«Η περιπέτεια αυτού του υλικού, δεν έχει προηγούμενο. Ακροθιγώς έχω πει δυο λόγια στο βιβλίο μου για τον Άλκη. Αν την εξιστορούσα με όλες τις λεπτομέρειες, θα λέγατε: τι φαντασία έχει ο μπαγάσας… Πλην, είναι απ’ τις περιπτώσεις που η ζωή δε νικάει απλώς την τέχνη. Την κατατροπώνει. […]

Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια δημιουργήθηκαν απ’ τον Μάριο και τον Άλκη πριν 20 περίπου χρόνια. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, έμειναν μέχρι σήμερα στο συρτάρι.

Είμαι ευγνώμων στις οικογένειες Τόκα και Λιάρου (Αλκαίου) που μου εμπιστεύτηκαν την ανασύνθεση, την επιμέλεια και την έκδοσή τους. Στην Αμαλία και στα παιδιά, στο Γρηγόρη και στην Έλλη. Και στον Ηλία Μπενέτο που εδώ και τρία χρόνια σχεδιάζουμε παρέα αυτή την έκδοση συνομιλώντας σχεδόν καθημερινά με τους απόντες φίλους μας.

Ο Ηλίας, που γνωρίζει το υλικό σχεδόν απ τη γέννησή του, έδωσε και τον τίτλο, δανειζόμενος μια φράση του Άλκη απ τη “Ρωξάνη”. Κι έτσι, με κάποιο περίεργο τρόπο, βρήκαν όνομα εντός μου και όλα σχεδόν τα τραγούδια που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε ακόμα. Τραγούδια που ζούνε λαθραία…

Προφανώς, το “Κιφ” και το “Ανεπίδοτο” φτιάχτηκαν στη μνήμη του Δημήτρη Μητροπάνου. Ο “Υπνόσακος” είναι μελοποιημένος απ’ τον Μάριο 17 χρόνια πριν την εξαίρετη μελοποίηση του Μπάμπη Στόκα. Και το “Καλοκαίρι στην Αμοργό” χώρεσε στο υλικό γιατί –παραδόξως- συγγενεύει με τα υπόλοιπα. […]»