Μάριος Τόκας – «Στη λεωφόρο της αγάπης» (1987)

του Θανάση Γιώγλου
ΣΠΑΝΙΟ VIDEO ΜΕ ΠΑΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΕΞΙΟΥ & ΗΧΗΤΙΚΟ) Στις 27 Απριλίου του 2008 έφυγε από τη ζωή ο Μάριος Τόκας, αφήνοντας πίσω του μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό

Σχεδόν 20 χρόνια νωρίτερα λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1987, είχε κυκλοφορήσει από τη Minos ένας από τους πιο επιτυχημένους δίσκους του, με τίτλο «Στη λεωφόρο της αγάπης», με στίχους Ανδρέα Νεοφυτίδη και ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο, τη Χάρις Αλεξίου, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον αείμνηστο Διονύση Θεοδόση. Δίσκος που σημείωσε πωλήσεις άνω των 50.000. Οι στίχοι του Νεοφυτίδη γράφτηκαν με αφορμή την ερωτική ποίηση του Λουί Αραγκόν.

Τα τραγούδια του δίσκου:
1. Ζηλεύω (Γιάννης Πάριος)
2. Λεηλάτησέ με (Γιάννης Πάριος-Χάρις Αλεξίου)
3. Κι όλο εγώ περίμενα (Διονύσης Θεοδόσης)
4. Όποιο δρόμο να πάρω (Δήμητρα Γαλάνη)
5. Στη λεωφόρο της αγάπης (Γιάννης Πάριος)
6. Εξαρτάται (Χάρις Αλεξίου)
7. Φοβάμαι (Δήμητρα Γαλάνη)
8. Έλενα (Γιάννης Πάριος)
9. Το τριαντάφυλλο (Διονύσης Θεοδόσης)
10. Ξεχασμένη αποσκευή (Χάρις Αλεξίου-Δήμητρα Γαλάνη)

Η παραγωγή ήταν του Αχιλλέα Θεοφίλου ενώ η ηχογράφηση έγινε στο studio Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Φωνητικά, εκτός από τους τέσσερις τραγουδιστές του δίσκου, κάνει και η Καίτη Γαρμπή… Η «Λεωφόρος της αγάπης» σημείωσε τεράστια επιτυχία, φαινόμενο όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο, για δίσκους ενός συνθέτη με πολλούς τραγουδιστές. Συμμετείχαν βεβαίως κάποια από τα πιο δυνατά «όπλα» της εταιρείας, ο Πάριος, η Αλεξίου και η Γαλάνη αλλά και ο ανερχόμενος τότε, πολύ καλός τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης, ο οποίος, δυστυχώς, χάθηκε πολύ πρόωρα…

Οι ενορχηστρώσεις του Τόκα φλερτάριζαν με το σύγχρονο τραγούδι της εποχής. Θα μπορούσα κάλλιστα, κάποια τραγούδια να τα χαρακτηρίσω έως και pop. Αυτό που γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία και ακούγεται αρκετά μέχρι σήμερα είναι το «Εξαρτάται». Δεν μπορώ όμως να μη σταθώ σε κάποια από τα πιο περιγραφικά ερωτικά κομμάτια όπως το «Λεηλάτησέ με» με τον Πάριο και τη Χαρούλα. Ιδιαίτερες στιγμές επίσης και γραμμένες έξω από τη λογική του σουξέ (όπως ενδεχομένως κάποια άλλα κομμάτια του δίσκου), η «Ξεχασμένη αποσκευή», αλλά και το «Τριαντάφυλλο». Είναι χαρακτηριστικό πως από τους συγκεκριμένους τραγουδιστές ο Μάριος Τόκας ξανασυνεργάστηκε μόνο με τον Γιάννη Πάριο, σημειώνοντας, ένα χρόνο μετά, τρελή επιτυχία, με το «Τρελό φορτηγό». Και θα ξανασυνεργαζόταν με την Αλεξίου, αν η τραγουδίστρια δεν απέρριπτε το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη» που της πρότεινε ο συνθέτης, με αποτέλεσμα, να ξεκινήσει με αυτό το τραγούδι η δεύτερη καριέρα του Δημήτρη Μητροπάνου. Το καλοκαίρι του 1988 ο Μάριος Τόκας παρουσίασε αυτά τα τραγούδια, με τους συντελεστές του δίσκου σε συναυλίες στην Κύπρο, αλλά και σε μια μεγάλη συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού. Συμμετείχαν οι Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Δημήτρης Μητροπάνος, Αντώνης Καλογιάννης, Διονύσης Θεοδόσης, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Γιούλη Τσίρου, Δημήτρης Κάσσαρης, και η Φωτεινή Σαββατιανού. Η βραδιά, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις και ιδιαίτερες συμπράξεις μεταξύ των τραγουδιστών, όπως αυτή του Πάριου με τη Χαρούλα στο «Λεηλάτησέ με», την οποία έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στο video, μαζί με ένα από τα τραγούδια με τον αείμνηστο Διονύση Θεοδόση….

Υ.Γ: Ευχαριστώ το φίλο και συνεργάτη Μάκη Ιωακειμίδη για την παραχώρηση του video.

«Λεηλάτησέ με» (Γιάννης Πάριος-Χάρις Αλεξίου) & «Κι όλο περίμενα» (Διονύσης Θεοδόσης). Από τη συναυλία του Μάριου Τόκα στο Λυκαβηττό το καλοκαίρι του 1988 (Αρχείο Μάκη Ιωακειμίδη)

Πηγή: www.ogdoo.gr