Μάριος Τόκας – «Σαν τρελό φορτηγό» με τον Γιάννη Πάριο

Γράφει ο Θανάσης Γιώγλου
(Πηγή: Ogdoo.gr)

Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1954 στη Λεμεσό. Το 1978 εισήλθε στη δισκογραφία με δυο δίσκους.

«Τα τραγούδια της παρέας» με τον Μανώλη Μητσιά και το «Άρες, μάρες κουκουνάρες» με παιδικά τραγούδια σε στίχους Φώντα Λάδη, με ερμηνεύτρια την Τάνια Τσανακλίδου.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές συνεργασίες του ήταν αυτή με τον Γιάννη Πάριο, που ξεκίνησε το 1987 με τη συμμετοχή του ερμηνευτή στο δίσκο «Τραγούδια για την Κωνσταντίνα», όπου ντουετάρει μαζί της στο «Θυμάμαι θα πει σ’ αγαπώ» σε στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου.  Η συνεργασία τους συνεχίστηκε το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς με το δίσκο «Στη λεωφόρο της αγάπης», σε στίχους Ανδρέα Νεοφυτίδη και συνεχίστηκε τον Απρίλη του 1989 με το «Σαν τρελό φορτηγό», με δέκα τραγούδια με λόγια των Σαράντη Αλιβιζάτου, Ανδρέα Νεοφυτίδη και Γιάννη Πάριου. Ο δίσκος κλείνει με ένα τραγούδι σε μουσική και στίχους του Πάριου.

1)Σαν τρελό φορτηγό (στίχοι Γιάννη Πάριου)
2)Έλα κρυφά , έλα λαθραία (Ανδρέα Νεοφυτίδη)
3)Το σημάδι (Σαράντη Αλιβιζάτου)
4)Σε κατηγορώ (Ανδρέα Νεοφυτίδη)
5)Μη θυμώνεις (Γιάννη Πάριου)
6)Σε εκδικούμαι (Ανδρέα Νεοφυτίδη)
7)Έλα της τρελής αν θες να γίνει (Ανδρέα Νεοφυτίδη)
8)Σε θέλω τόσο (Γιάννη Πάριου)
9)Όλα εγώ για σένα (Ανδρέα Νεοφυτίδη)
10)Απόψε (Μουσική και στίχοι Γιάννη Πάριου)

Η ενορχήστρωση ήταν του Νίκου Κούρου και η παραγωγή του Αχιλλέα Θεοφίλου. Η ηχογράφηση έγινε στο studio Polysound από τον γνωστό συνθέτη Γιώργο Ανδρέου και το remixing από το Γιάννη Σμυρναίο. Έπαιξαν οι μουσικοί: Νίκος Κούρος: πλήκτρα , ακορντεόν, Φίλιππος Τσεμπερούλης: κλαρίνο, φλάουτο, σαξόφωνο, Μπάμπης Λασκαράκης: ηλεκτρική , κλασική και ακουστική κιθάρα, Γιάννης Σαρόγλου: ηλεκτρικό μπάσο, Γιώργος Τσουπάκης: ντραμς, Γιώργος Ροϊλός: κρουστά, Γιάννης Μπιθικώτσης: τζουρά, Δημήτρης Βράσκος: βιολί. Δεύτερες φωνές έκαναν οι Βούλα Καραχάλιου και Αγγελική Γαΐτη.

Ο Μάριος Τόκας σημειώνει στο οπισθόφυλλο: To να γράψεις ένα δίσκο για τον Γιάννη Πάριο είναι σαν να τα βάζεις με το γούστο ολόκληρης της Ελλάδας. Πρόκληση λοιπόν μεγάλη και τεράστια ευθύνη.

Συνοδηγοί στην προσπάθειά μου αυτή ο Ανδρέας Νεοφυτίδης, ο Σαράντης Αλιβιζάτος, ο Γιάννης φυσικά, ο ενορχηστρωτής Νίκος Κούρος, οι Μουσικοί, οι Ηχολήπτες , ο αρχιτέκτονας της δουλειάς ο παραγωγός μας Αχιλλέας Θεοφίλου και ο Μάκης Μάτσας που…έβαλε τη βενζίνη. Χωρίς όλους αυτούς «το φορτηγό μας»  δεν θα έπαιρνε μπρος.

Συμπλήρωσα την δεκάδα των τραγουδιών με το «Απόψε» του Γιάννη Πάριου, ένα τραγούδι που αγαπώ ξεχωριστά.

Ας είναι καλά όλοι. Μάριος Τόκας

Μόλις κυκλοφόρησε ο δίσκος, άρχισε να τρέχει «Σαν τρελό φορτηγό», στη λεωφόρο της επιτυχίας και των μεγάλων πωλήσεων, ξεπερνώντας τις πωλήσεις 200.000 αντιτύπων. Τα περισσότερα από τα τραγούδια του ακούστηκαν πολύ εκείνη την εποχή, ενώ κάποια ακούγονται μέχρι σήμερα. Το «Σημάδι» – σε δεύτερη εκτέλεση, μετά από εκείνη της Κωνσταντίνας στο δίσκο της «Τραγούδια για την Κωνσταντίνα» το 1987- αλλά και τα «Έλα κρυφά, έλα λαθραία», «Σε κατηγορώ» και το «Απόψε», μια από τις ωραιότερες μπαλάντες που τραγούδησε στη δισκογραφία του ο Πάριος, με την οποία κλείνει ο δίσκος. Ακούγονται επίσης τραγούδια που προμηνύουν την είσοδο του καλοκαιριού, όπως το «Έλα της τρελής αν θες να γίνει», συνηθισμένο φαινόμενο για τους δίσκους του ερμηνευτή, που κυκλοφορούσαν κοντά στο Πάσχα….

Μεγαλύτερη επιτυχία ασφαλώς, το ομότιτλο του δίσκου, τους στίχους του οποίου βρήκε τυχαία ο Μάριος Τόκας σε ένα σημειωματάριο του Πάριου, αφημένο στο καμαρίνι του. «Έκλεψε» το χαρτί με τους στίχους, χωρίς να του πει τίποτα και λίγες μέρες μετά του παρουσίασε το καινούργιο του τραγούδι,  που το καλοκαίρι του 1988 ακούστηκε και στη συναυλία του συνθέτη στο Λυκαβηττό– αρκετούς μήνες δηλαδή, πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος. Το σχετικό απόσπασμα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί, αφού ευχαριστήσουμε το φίλο και συνεργάτη Μάκη Ιωακειμίδη, για την παραχώρηση του αρχείου.

«Σαν τρελό φορτηγό» (Μάριου Τόκα-Γιάννη Πάριου) Τραγουδά ο Γιάννης Πάριος στη συναυλία του Μάριου Τόκα στο Λυκαβηττό το 1988 (Αρχείο Μάκη Ιωακειμίδη)