Μάριος Τόκας – Μικρό αφιέρωμα

Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου (08/06/2012)

Ο ΤΟΚΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «Σ’ ΑΝΑΖΗΤΩ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ») Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1954 στη Λεμεσό της Κύπρου. Μεγάλωσε έχοντας τα πρώτα μουσικά ακούσματα στο σπίτι του από τους γονείς του, που τραγουδούσαν μαζί, κάνοντας εξαιρετικές διφωνίες. Το 1966 παρακολουθώντας μια συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στην Κύπρο, με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Ελένη Ροδά επηρεάζεται τόσο πολύ, έτσι ώστε αποφασίζει να ακολουθήσει το δρόμο της μουσικής. Στη μεταπολίτευση έρχεται στην Αθήνα, σπουδάζει στο Εθνικό ωδείο, ενώ παράλληλα είναι φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή.

Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά γίνεται το 1978 με τα «Τραγούδια της παρέας» με τον Μανώλη Μητσιά. Από κει και πέρα ακολουθούν συνεργασίες, που φέρνουν τεράστιες επιτυχίες, με τραγούδια ως επί το πλείστον κανταδόρικα, με τραγούδια, στην κυριολεξία της παρέας και με τραγουδιστές όπως οι Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Πάριος, Μαρινέλλα, Λάκης Χαλκιάς, Πασχάλης Τερζής, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Διονύσης Θεοδόσης, Θέμης Αδαμαντίδης, Νίκος Νομικός, Στέλιος Διονυσίου, Κατερίνα Κούκα, Κωνσταντίνα, Βασίλης Σκουλάς και άλλοι.

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Τόκα ήταν φυσικά το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη» σε στίχους Φίλιππου Γράψα, με τον Δημήτρη Μητροπάνο, από το δίσκο «Η εθνική μας μοναξιά» το 1992. Σε μια από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «Δρόμοι» με τον Άρη Σκιαδόπουλο, στις 28 Φεβρουαρίου 2005, ο Τόκας αναφέρθηκε στην ιστορία του τραγουδιού, ενώ στην εκπομπή «Αυλαία» της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κυβέλο το 1998, η οποία ήταν αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη, ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγούδησε το συγκεκριμένο τραγούδι. Ανάμεσα στα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν επίσης το «Φωνάζουν οι γειτόνοι», σε στίχους του συνθέτη με τον Μανώλη Μητσιά και το ζεϊμπέκικο «Σήκω να χορέψουμε» σε στίχους και πάλι του Φίλιππου Γράψα με την Κατερίνα Κούκα…

Όλα αυτά έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στο video που συνοδεύει το κείμενο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δημήτρης Μητροπάνος, Μάριος Τόκας – Τρία καινούργια τραγούδια
Μητροπάνος, Πάριος, Τερζής και Κότσιρας τραγουδούν Μάριο Τόκα (ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ!)

Πηγή: www.ogdoo.gr