Ανακοίνωση της οικογένειας: ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ – «10 χρόνια μνήμης»

 

ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ – «10 χρόνια μνήμης»

Με αφορμή τα 10 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, εμείς, η οικογένειά του, σχεδιάζουμε μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων για να τιμήσουμε την μνήμη και το έργο του.

Η αρχή έγινε ήδη με την κυκλοφορία της επετειακής αναμνηστικής έκδοσης γραμματοσήμου σε συνεργασία με τα Κυπριακά Ταχυδρομεία. Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε την διεύθυνση των Κυπριακών Ταχυδρομείων για την συνεργασία που είχαμε καθώς και όλους όσους εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί αυτή η ξεχωριστή έκδοση. Η επιτυχία και η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην έκδοση αυτή μας γεμίζει χαρά και μας δίνει ώθηση για τις δράσεις που θα ακολουθήσουν.

Πριν από λίγες ημέρες βγήκε στον αέρα η ανανεωμένη επίσημη ιστοσελίδα για τον Μάριο Τόκα (mariostokas.com.cy) με την προσθήκη μιας νέας σελίδας με τίτλο «10 χρόνια μνήμης» που περιλαμβάνει ένα σύντομο βιογραφικό-ιστορικό για τον Μάριο Τόκα με βίντεο και φωτογραφίες καθώς και πληροφορίες για τη ζωή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, το οποίο θα εμπλουτίζεται, συνεχώς,  με νέα στοιχεία. Γνωρίζοντας την εκτίμηση και την αγάπη όλων των Κυπρίων για τον Μάριο Τόκα, ευελπιστούμε αυτή σελίδα αυτή να φέρει στο φως άγνωστες πτυχές του πατέρα, ανθρώπου και συνθέτη Μάριου Τόκα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Ο σύνδεσμος είναι 10xroniamnimis.mariostokas.com.cy και σας καλούμε να τον επισκεφθείτε και να τον μοιραστείτε διαδικτυακά με όλον τον κόσμο! Στην ίδιο πλαίσιο λειτουργούμε και την επίσημη σελίδα στο Facebook Μάριος Τόκας / Marios Tokas με τα  #mariostokas και #10xroniamnimis.

Είναι προφανές και θέλουμε να το τονίσουμε, ότι στεκόμαστε δίπλα σε οποιονδήποτε φορέα (δημόσιο ή ιδιωτικό) θέλει να τιμήσει τον πατέρα μας Μάριο Τόκα, όπως ακριβώς πράξαμε και με τα Κυπριακά Ταχυδρομεία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που φορείς έχουν επικοινωνήσει ήδη μαζί μας και είναι χαρά και ευχαρίστησή μας να γινόμαστε αρωγοί σε δράσεις που τον τιμούν. Άλλωστε μετά τον πρόωρο χαμό του πατέρα μας είναι καθήκον μας να προστατεύουμε, να προωθούμε και να διαφυλάττουμε το έργο, την εικόνα και το όνομα του. Αυτό μας το καθήκον μάς επιτάσσει να δρούμε με την ταπεινότητα, τη μετριοφροσύνη και τους χαμηλούς τόνους που δρούσε ο πατέρας μας αλλά και με αποφασιστικότητα ώστε να διατηρήσουμε τη γαλήνη της ψυχής του Μάριου Τόκα.  Καλούμε και ενθαρρύνουμε όλους όσους θέλουν να τιμήσουν το Μάριο Τόκα να έρθουν έγκαιρα σε επαφή μαζί μας και δηλώνουμε διαθέσιμοι να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις όλους όσους αντιλαμβάνονται την ευθύνη που μας βαραίνει, για να κρατήσουμε την μνήμη του πατέρα μας ψηλά, όπως του αρμόζει.

Υπάρχει διαθέσιμη φόρμα επικοινωνίας στην επίσημη ιστοσελίδα mariostokas.com.cy, το email info@mariostokas.com.cy αλλά και η σελίδα μας στο Facebook. Ήδη έχουμε κοινοποιήσει όλα τα στοιχεία επικοινωνίας μας σε όλους τους Δήμους της Κύπρου.

Η μουσική και το έργο του Μάριου Τόκα εκφράζει όλο τον κυπριακό λαό γιατί ακριβώς πηγάζει από τα δεινά που έχει περάσει διαχρονικά η Κύπρος. Το έργο του αποτελεί πολιτισμική κληρονομιά όλων τον Κυπρίων που τον αγάπησαν αλλά και του απανταχού ελληνισμού, όμως δεν είναι μια ορφανή κληρονομιά. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε παιδιά του Μάριου Τόκα και ακόμη περισσότερο που είμαστε επιφορτισμένοι με την διατήρηση και την προστασία του έργου του. Θα ήταν βάναυση προσβολή προς τη μνήμη του να αφήσουμε να συμβεί το αντίθετο. Ο σεβασμός προς τον άνθρωπο, πατέρα μας, μουσικοσυνθέτη όλων των Κυπρίων ΜΑΡΙΟ ΤΟΚΑ και το έργο του, είναι κάτι που δεν διαπραγματευόμαστε.

Οι γιοι του  Μάριου Τόκα,

Άγγελος & Κώστας Τόκας