Έφυγε ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης (2/9/2021)

Αποχαιρετούμε τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης της Ρωμιοσύνης ήταν ο τελευταίος μεγάλος του ελληνικού τραγουδιού αλλά και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Για εμάς θα είναι πάντα ο Μίκης της Ρωμιοσύνης και ένας ήρωας των παιδικών μας χρόνων. Είναι σαν η μουσική του να είναι ένα κομμάτι του ποιοι είμαστε… Από τις βραδιές που ο πατέρας μας έπαιζε με πάθος τραγούδια του στην κιθάρα του και μας τον τραγουδούσε και τις διηγήσεις της μητέρας μας για τον δικό της πατέρα και το Μακρονήσι, μέχρι τη δική μας συνάντηση με τους αγώνες των ανθρώπων για δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και την πιο τρυφερή μας σκέψη στην κόρη του Μαργαρίτα, την αγαπημένη της μητέρας μας Αμαλίας.

Χαρά, Κώστας, Άγγελος

Στο βίντεο ο Μάριος Τόκας μιλάει για τον Μίκη Θεοδωράκη και τραγουδάει το “Χρυσοπράσινο Φύλλο”. Ένα σπουδαίο κομμάτι αφιερωμένο στην Κύπρο σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Λεωνίδα Μαλένη. Στο ίδιο απόσπασμα ο Μάριος Τόκας  λέει χαρακτηριστικά:

Πιστεύω ότι ο κυριότερος λόγος που μ’ έκανε να γράφω τραγούδια ήταν ο συγκλονισμός που ένιωσα από τη “Ρωμιοσύνη”, το “Ματχάουζεν”, τα “Λαϊκά” που είπε ο Πουλόπουλος (…) και γενικά όλο το ρεπερτόριο. Νομίζω ότι από εκεί μου “μπήκε” κάτι μέσα στην ψυχή για να γράψω τραγούδια. Νιώθω συνέχεια, μα συνέχεια, ότι είμαι παιδί του Μίκη. Νιώθω ότι λειτουργούν μελωδίες του μέσα στα τραγούδια μου και δεν το έκρυψα ποτέ να το λέω και δεν θα πάψω να το λέω και νιώθω περίφανος για αυτό το πράγμα.

Από το αφιέρωμα του “Στην υγεία μας” στον Μίκη Θεοδωράκη το 2005 με τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

Με αφορμή το θρησκευτικό έργο “Θεογεννήτωρ Μαρία”, ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε για τον Μάριο Τόκα:

“Παρακολουθώ από χρόνια τη δουλειά του Μάριου Τόκα. Το ταλέντο του, την ευαισθησία του, τη σεμνή, διακριτική, “σιωπηλή” όμως πάντα σοβαρή παρουσία του στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Πάντα στηριγμένος στις ρίζες της μουσικής μας παράδοσης, πάντα εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας το έργο των συναδέλφων του μουσικών -προηγούμενων και συγχρόνων- δημιούργησε και δημιουργεί έργα γνήσια ελληνικά, όπως αυτό που κρατάμε τώρα στα χέρια μας. Οι μελωδίες του, δεμένες αρμονικά με τις φωνές του Μανώλη Μητσιά και του Κ. Χατζηχριστοδούλου έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο το βράχο του Άθω. 
Του εύχομαι κάθε επιτυχία”

Αθήνα 25.03.1998
Μίκης Θεοδωράκης

 

   

Το αυτόγραφο του Μίκη Θεοδωράκη προς στον Μάριο Τόκα

Μια συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στη Λεμεσό, όταν ο Μάριος Τόκας ήταν ακόμα παιδί, υπήρξε το εφαλτήριο για να αποφασίσει ότι το μέλλον του είναι η μουσική… Με τα μάτια εκείνου του παιδιού τον έβλεπε πάντα… Με τον ίδιο πηγαίο θαυμασμό και την ίδια βαθειά εκτίμηση…

Το «αυτόγραφο» που δεν πήρε τότε, πήρε χρόνια αργότερα, όταν και ο ίδιος είχε πλέον καταξιωθεί στο ελληνικό μουσικό στερέωμα ανάμεσα στους μεγάλους συνθέτες τους ελληνισμού. Και μαζί με έλαβε την αγάπη και τον σεβασμό του μουσικού του πατέρα Μίκη Θεοδωράκη. Αγάπη και σεβασμό που κρατούσε πάντα ως τα πιο πολύτιμα, ίσως, εφόδιά του στη μουσική του πορεία.

“Στον Μάριο Τόκα, τον άξιο συνεχιστή της μουσικής μας παράδοσης, του εύχομαι κάθε χαρά, ευτυχία κ επιτυχία.

Με αγάπη Μίκης”

 

O Μάριος Τόκας τραγουδάει Μίκη Θεοδωράκη (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ)

Σε αυτό το σπάνιο ερασιτεχνικό βίντεο ο Μάριος Τόκας τραγουδάει σε παρεΐστικο κλίμα στην Αυστραλία τον αγαπημένο του Μίκη. Κλείσ’ το παράθυρο Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου Μην ξεχνάς τον Ωρωπό Μουσική-Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης